Otomatik Vites Ehliyet Hakkında Merak Edilenler

Tarih: 03.02.2020 - 16:15:15

Son değişikliklerle sadece otomatik vites kullanmak isteyen adaylar için yeni bir uygulma başladı. Eskiden B sınıfı için ehliyet alan sürücüler hem manuel hem de otomatik vites araç kullanabiliyorlardı. Ancak otomatik vites kullanan sürücülerin manuel vites kullanımda zorluk yaşaması yeni bir uygulamayı doğurdu.

1 Ocak 2016'dan itibaren adaylar dilerlerse direksiyon sınavına otomatik vitesli araçlarla girebiliyorlar. Otomatik vites ile düz vites farkı sadece direksiyon sınavında oluyor. Yani sürücü belgesi için müracaatta, yatırılan harçlarda veya sürücü belgesi yazılı sınavında bir farklılık olmuyor. Bununla birilikte otomatik vites ehliyeti yeni bir sınıf içermiyor. Normal manuel B sınıfı ehliyete sadece otomatik olduğunu belirten bir ibare ekleniyor. 

Otomatik Vites Ehliyeti Düz Vites Ehliyete Çevirme

Otomatik vites sahibi olan sürücüler ehliyetlerini manuel vitese çevirmek isterlerse herhangi bir sürücü kursuna müracaat etmeleri gerekmektedir. Yeniden teorik ders ve ehliyet sınavı geektirmeyen eğitim sürecinde normalde 14 saat olan direksiyon sınavı 7 saat olarak uygulanmaktadır. 

Otomatik Vites Ehliyet Maliyeti

Vereceğimiz oranlar bulunduğunuz ile göre ve yıllık güncellemelere göre değişkenlik göstermekte olup sadece bilgi amacıyla verilmiştir.


Sürücü Kursu Maliyeti1300 - 1600 (Ortalama)
Elektronik SInav Ücreti93 TL
Direksiyon Sınav Ücreti110 TL
Ehliyet Harç Ücreti809 TL
TOPLAM2300 - 2600 Civarı


Düz Vites Ehliyet Alanlar Otomatik Vites Ehliyet Kullabilirler mi?

Evet. Otomatik vites için ehliyet alanlar düz vites araç kullanamazken, düz vites için ehliyet alanlar otomatik vites araç kullanabilirler. 

Otomatik Vites Sürücüler İçin Yaş Sınırı Kaçtır?

Otomatik vites ehliyet için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir.