Ehliyet Alma Şartları

Tarih: 24.01.2020 - 13:08:23

Ehliyet alma şartları 2020 yılı için nelerdir? Ehliyet sahibi olmak için hangi şartları taşımak gerekiyor? Hangi ehliyet grubu için hangi şartlara sahip olunmalı? gibi soruların cevaplarını yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.

Ehliyet işlemleri için yapılan yeni düzenlemede ilk dikkati çeken konu, işlemlerin yapılacağı birimin değişmesi oldu. Düzenleme ile birlikte ehliyet işlemleri artık Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne bağlandı. Ehliyet alma sürecinde; sürücü kursuna katılma, iki aşamalı sınavdan geçme, Nüfus Müdürlüklerinden randevu alarak ehliyet başvurusunda bulunma olmak üzere belirli süreçler var. Sürücü belgesi alma aşamasına geçebilmek için ehliyet alma şartları için belirlenen kriterlerin sağlanması gerekiyor.

2020 Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?

Sürücü belgesi alma şartları, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 76. maddesinde belirtiliyor. Ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının yönetmelikte belirtilen şartları yerine getirmesi gerekiyor. Ehliyet için aranan şartlar, başlıklar altında toplandığında 6 grup şeklinde bir liste ortaya çıkıyor. Ehliyet alma şartları 2020 yılı için aşağıdaki gibidir:

Ehliyet almak için;

  1. Yaş şartı
  2. Deneyim şartı
  3. Öğrenim şartı
  4. Sağlık şartı
  5. Sınav şartı
  6. Adli sicil kaydı şartı

Ehliyet İçin Aranan Yaş Şartı Nedir?

Ehliyet alma şartları içerisinde en ayrıntılı olanlarından biri yaş şartıdır. Çünkü her sürücü belgesi için belirlenen yaş sınırı değişiklik gösterir. Otomobil için alınmak istenen sürücü belgesi, B sınıfı ehliyet şartına bağlıdır. B sınıfı ehliyet için 18 yaş sınırı vardır. Sadece 18 yaşını dolduran vatandaşlar B sınıfı ehliyeti için başvuruda bulunabilir. Yönetmeliğe göre diğer ehliyet sınıfları için aranan yaş şartları aşağıdaki gibidir:

Ehliyet SınıflarıYaş Sınırı
M, A1, B116
A2, B, BE, C1, C1E, F ve G18
A / Gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için20 / 21
C, CE, D1 ve D1E21
D ve DE24

Ehliyet İçin Deneyim Şartı Nedir?

Ehliyet belgesi için deneyim şartı, sınıfa göre değişiklik gösterir. Bazı sürücü belgeleri için deneyim şart iken, bazıları için ise değildir. Yönetmelikte ayrıntılı olarak gerekli olan deneyim şartları belirtilmiştir. Ehliyet sınıfına göre belirlenen deneyim şartları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Ehliyet Belgesi SınıfıDeneyim Şartı
A sınıfı için ( 24 yaş tamamlandıysa deneyim aranmaz.)en az iki yıllık A2 sınıfı ehliyet belgesine sahip olmak
C1, C, D1 ve D sınıfı içinen az B sınıfı ehliyet belgesine sahip olmak
BE sınıfı içinB sınıfı sürücü belgesine sahip olmak
CE sınıfı içinC sınıfı sürücü belgesine sahip olmak
C1E sınıfı içinC1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmak
DE sınıfı içinD sınıfı sürücü belgesine sahip olmak
D1E sınıfı içinD1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmak

Ehliyet İçin Öğrenim Şartı Nedir?

Yönetmeliğin 76.maddesinde eğitim şartı için şu ifade geçmektedir: “Öğrenim durumu itibarıyla en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmaları”. Bu ifadeden ehliyet belgesi türlerinin hepsi için geçerli olan eğitim şartının ilkokul düzeyi olduğu anlıyoruz. Ehliyet alma şartları arasında eğitim durumunu ispat eden belgenin sürücü kursuna verilmesi, işlemlerin tamamlanabilmesi için zorunlu. Sınavlar kazanıldıktan sonra ehliyet için başvuru aşamasında diploma ya da eğitim durumunu gösterir belgenin sürücü dosyasında bulunması gerekiyor.

Ehliyet İçin Sağlık Şartı Nedir?

Sürücü adayları, ehliyet başvuru aşamasında sağlık raporlarını teslim etmek zorundadırlar. Diğer şartlar yerine getirilmediğinde ortaya çıkacağı gibi sağlık raporu bulunmayan adayların başvurusu kabul görmeyecektir. Yönetmelikte bu durum, ” 26/9/2006 tarihli ve 26301 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte belirtilen şartları taşımaları ” hükmü ile açıklanıyor.

Ehliyet İçin Sınav Şartı Nedir?

Ehliyet sınavı, 2 aşamalı olarak yapılmaktadır. İlk sınav, yazılı şekilde yapılan test sınavıdır. İkinci sınav ise yazılı test sınavından geçenlerin girebildiği direksiyon sınavıdır. Normal şartlarda iki sınavdan da geçilmesi gerekse de, tüm ehliyet sınıfları için bu durum geçerli değildir. Eğer sürücü adayının deneyim şartı gerektiren bir ehliyet başvurusu mevcutsa, deneyim şartı gereği halihazırda sürücü belgesine sahip olduğu için yeniden teorik sınava girmesi gerekmez. Bu durumdaki adaylar sadece direksiyon sınavına katılarak, yeni alacağı ehliyet sınıfı için pratik bir uygulamaya tabi tutulur. Teorik ve Direksiyon sınavına girecek olanlar aşağıdaki tabloda ayrı ayrı belirtilmiştir:

Teorik-Direksiyon Sınavına Giren Ehliyet SınıflarıSadece Direksiyon Sınavına Giren Ehliyet Sınıfları
M, B1, B, A1, A2, F ve G sınıfı sürücü belgeleriA, C1, C, D1, D, BE, CE, C1E, DE ve D1E sınıfı sürücü belgeleri

Ehliyet için Adli Sicil Kaydı Şartı Nedir?

Karayolları trafik yönetmeliğinin 76.maddesi belirli suçları sürücü olmaya engel olarak ifade etmiştir. Sürücü adaylarının ehliyet alabilmesi için adli sicillerinde belirtilen suçlardan kayıt bulunmaması gerekir. Yönetmelikte geçen ve adayların adli sicillerinde kayıt bulunmaması gereken suçlar aşağıdaki gibidir:

  1. Türk Ceza Kanununun 188, 190 ve 191 inci maddeleri
  2. 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4 üncü maddesinin yedinci fıkrası
  3. 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarında belirtilen suçlar.