Tarih: 24.01.2020 - 13:08:58
Elektronik sınav uygulaması ile artık sürücü belgesi almak için yazılı sınav değil portal üzerinden e-sınav yapılmaktadır. İl merkezlerinde (büyük illerde değişebilmekte) online sınav sistemi için Milli Eğitim Müdürlüklerince tahsis edilmiş e-sınav merkezleri bulunmaktadır. Detaylı salon bilgilerine http://esinav.meb.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Ehliyet sınavları için genel olarak her ayın 1 ile 10'u arasında başvurular alınmakta, sınav genel yoğunluğa bağlı olarak 2 hafta içerisinde gerçekleşmektedir. Ehliyet sınavları hafta içi veya hafta sonu yapılabilmektedir.
Sürücü belgesi almak isteyen adaylar sürücü kursu tarafından planlanan teorik eğitimi aldıktan sonra sınav ücreti olan 90 TL'yi sürücü kursu aracılığı ile veya bizzat kendileri ödeyebilmektedir. (MTSK e-sınav ücreti T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye Halk Bankası A.Ş. ve Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O şubelerinden herhangi birine “Kurumsal Tahsilat Programı” adı altında yatırılmalıdır) Ödemenin ardından sürücü kursu MTSK Modülü üzerinden başvuru işlemini gerçekleştirecektir. Alınan başvurular il veya ilçe Milli Eğitimin Müdürlüklerince onaylanarak sınav randevu tarihi kesinleşecektir.
Sürücü adayı kayıtlı olduğu sürücü kursu tarafından sağlanan randevu işleminin akabinde ehliyet sınavına giriş belgesini yine kayıtlı olduğu kurstan alır. Sürücü adayı sınava sadece bu belge ile girebilmektedir ve bu belge sadece sürücü kurslarınca verilir.
. Sınav süresi 45 dakika sürmektedir. Elektronik sınav 23 Trafik, 9 Motor, 12 İlk Yardım ve 6 trafik adabı olmak üzere toplam 50 sorudan oluşmaktadır. Sınav 45 dakika sürmektedir.
Günümüzde ehliyet hakkında en çok merak edilen hususlardan birisi ehliyet sınavının nasıl yapıldığıdır. SÜrücü adayları ehliyet sınavına İl merkezlerinde bulunan E-sınav salonlarında elektronik ortamda girmektedir. Yani sınav sırasında size tahsis edilen bilgisayar ile sorular işaretlenmek suretiyle cevaplama yapılmaktadır. Sınav akabinde yine salonda bulunan puan sorgulama ekranlarından anında sınav sonucu öğrenilebilmektedir. Sınav 100 puan üzerinden değerlendirilmekte olup 70 ve üzeri alan adaylar başarılı sayılırlar. SÜrücü Belgesi sınavında yanlış yapılan cevaplar doğruyu götürmez ve her soru aynı puan olarak değerlendirilir.
Elektronik Ehliyet Sınavına girecek adaylara 4 defa sınava giriş hakkı verilmektedir. Aday bu dört sınavdada başarısız olursa tekrar dosya açtırması gerekir.
a. İtirazlar, sonuçların e-Sınav salonunda/binasında yer alan bilgisayardan ve/veya sınav bitiminde http://esinav.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren 5 (beş) takvim günü içinde dilekçeyle ÖDSGM’ye yapılacaktır.
b. Kursiyerler, sınav sorularına, sınav sonuçlarına ve sınav uygulamasına ilişkin itiraz başvurularını, T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile 20 TL (Yirmi TL KDV Dâhil) itiraz ücreti yatırarak, alınan banka dekont/ATM işlem fişi ve sınav adının teorik olduğu dilekçe ile birlikte yapacaklardır.
c. Sınav ücretini yatırıp sınav başvurusu onaylanmayan ya da yanlış yatırılan ücretlere dair kursiyerlere ücret iadesi yapılacaktır. Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan, kursiyerlerin bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacaktır.
ç. Sınavlarda yanlış yatırılan ücretlerin iadeleri sınavın tamamlanmasından yaklaşık 4 hafta sonra tek yanlı olarak döner sermaye işletmesi tarafından herhangi bir başvuru talep etmeksizin yapılacaktır.
Ücretlerin hangi bankaya yatırıldığına bakılmaksızın yalnızca Ziraat Bankası sistemleri aracılığı ile merkezi ödeme ekranlarından “MEB İade Bedeli” altında TC kimlik no ile sorgulama yaptırılarak iade edilecektir. Adaylara kısa mesaj ile bilgilendirme yapılacaktır bu nedenle başvuru sırasında geçerli bir GSM(cep) telefon numarası girilmesi zorunludur.
d. Faksla yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
e. İtirazların cevaplanmasında ÖDSGM genel evrak kayıt tarihi dikkate alınacaktır.
f. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile kursiyerin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekont/ATM işlem fişi eklenmemiş, imza ve adresleri olmayan dilekçeler dikkate alınmayacaktır.